ELÄ HARMONIASSA LUONNON KANSSA
Photo:rawpixel/unsplash

Syömme kasvi- ja eläinperäistä ruokaa. Terveellinen, tasapainoinen ja ekologisesti puhdas ruoka paitsi ravitsee, niin sisältää myös biologisesti aktiivisia aineita, jotka auttavat vastustamaan häiriintyneen ekologian aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia.

Biologisen viljelyn avulla jo vahingoittunut ympäristö voi palautua.

Vermikompostin vaikutukset kasvien kasvuun, kehitykseen ja satoon ylittävät muiden orgaanisten lannoitteiden vaikutukset. Vermikomposti auttaa luomaan optimaalisen, suotuisan reaktioympäristön. Yksi gramma vermikompostia voi sisältää yli miljoona bakteeria ja miljoona sientä, ja niiden lisäksi muita mikro-organismiryhmiä. Ei ole yllättävää, että näiden organismiryhmien väliset ekologiset vuorovaikutussuhteet ovat hyvin monimutkaisia ja moninaisia. Näistä moninaisista mikrobisoluista, jotka voidaan nähdä mikroskoopilla maaperänäytteessä, valtaosaa, arvioiden mukaan 90-99 prosenttia, ei voida eristää, kasvattaa ja tunnistaa edes nykyaikaisten laboratoriomenetelmien avulla. Tällä hetkellä ei tiedetä, miten nämä mikro-organismit toimivat ja ovat vuorovaikutuksessa maaperässä. Toisin sanoen tiedetään, että niitä on olemassa, mutta on vasta alettu ymmärtää, että enintään noin 10 prosenttia näistä miljardeista mikro-organismeista todella toimii maaperän ekosysteemissä.

Tiedämme, että kasvit eivät voi ruokkia itseään, ja ravinnon syöttämiseksi ne tarvitsevat mikroflooraa liuottamaan ja jakamaan tarvittavat aineet oikeaan aikaan.. KAIKKI NÄMÄ BAKTEERIT, SIENET JA MIKRO-ORGANISMIT MUODOSTAVAT MIKROFLOORAN, JONKA ANSIOSTA KASVIT SAAVAT RAVINTONSA. Tämä on vermikompostin tärkein tehtävä. Vermikomposti on myös mikrobiologinen lannoite, siinä asuu ainutlaatuinen mikro-organismien yhteisö, joka luo maaperään hedelmällisyyttä.
Vermikomposti muodostaa täydellisen väliaineen kasvien ravitsemukselle koko kypsymisajan. Toisin kuin muut lannoitteet,
myös orgaaniset.

Mikrobiologisten prosessien luonne vermikompostissa ja kompostissa on täysin erilainen. Termofiilisillä bakteereilla on suuri merkitys kompostoinnissa, kun taas mesofylleillä ja sienillä, joiden toimintaa madot stimuloivat, on suuri merkitys vermikompostin muodostumisessa. Suurin osa hyödyllisimmistä mikro-organismeista on peräisin matojen ruoansulatuskanavasta. Näin ollen koproliitit (ulosteet) ovat eräänlainen maaperän hyödyllisen mikroflooran varasto ja kertymä. Siksi vermikomposti toimii maaperässä paljon tehokkaammin kuin kompostit.
Turpeesta, leonardiitista ja kivihiilestä saatavissa humusaineissa on erittäin vähän AKTIIVISIA komponentteja, toisin kuin vermikompostissa. Vermikompostin humuspitoisuus on 7 - 8 kertaa lannan humuspitoisuutta suurempi ja se on 10 - 15 kertaa tehokkaampi. Vermikomposti sisältää orgaanisiin lannoitteisiin verrattuna huomattavasti enemmän liikkuvia ravinteita matojen koproliiteissa, 10 - 31 kertaa enemmän assimiloituvaa kaliumia, 7 kertaa enemmän fosforia sekä kaksi kertaa enemmän kalsiumia ja magnesiumia. Vermikompostin ravinteet liukenevat hitaasti veteen ja voivat siten tarjota kasveille ravintoa pitkään. Vermikompostilla on  muitakin arvokkaita ominaisuuksia, kuten korkea kosteuskapasiteetti, kosteudenkestävyys, hydrofiilisyys, mekaaninen lujuus ja rikkakasvien siementen puuttuminen. Vermikomposti pystyy keräämään jopa 70 % vettä ja on jopa 15 kertaa tehokkaampi kuin mitkään orgaaniset lannoitteet.


Vermikomposti on suurimolekyylinen orgaaninen yhdiste.

SE SISÄLTÄÄ HYVIN TASAPAINOTETUSSA JA HELPOSTI SULAVASSA MUODOSSA KAIKKI KASVIEN RAVITSEMISEEN TARVITTAVAT AINEET. Siihen on kertynyt suuri määrä makro- ja mikro elementtejä, jotka kasvit voivat suoraan käyttää. Humuksen biotekninen valmistusprosessi perustuu matojen kykyyn niellä orgaanisen aineksen palasia ja muuttaa ne suolisto-ontelossa koproliiteiksi (ulosteeksi). Vermikomposti muodostuu matojen syömästä kompostista (lehmänlannasta, ruohosta, oljista, jotka on rikastettu elävillä bakteereilla) muodostuvasta mikrofloorasta ja mikrofaunasta.

Bakteerien vaikutuksesta matojen suolistossa olevat hiukkaset liimautuvat yhteen vahvoiksi humuskomplekseiksi, mikä edelleen estää koproliittien nopean tuhoutumisen tuulen ja veden vaikutuksesta. Koproliitit sisältävät runsaasti maaperän mikro-organismeja. Lisäksi matojen koproliitit ovat mikrobiologisen toiminnan keskuksia: madot imevät orgaanisia aineita, sulattavat niitä, ja jakavat koproliittien kanssa suuren määrän omaa suolistomikroflooraansa, entsyymejä, vitamiineja, aminohappoja sekä biologisesti aktiivisia aineita, jotka estävät patogeenisen mikroflooran kehittymisen. Nämä komponentit vahvistavat kasvien immuniteettia ja antavat tarvittavan ravinnon. Niiden vaikutus on samanlainen kuin hyödyllisen mikroflooran vaikutus ihmisen suolistossa, jonka normaali ja keskeytymätön toiminta on osoituksena koko organismin terveydestä. Matojen koproliiteilla on myönteinen vaikutus juurten muodostumisen tehostamiseen, juurten biomassan kertymiseen ja kypsymisaikojen lyhenemiseen. Sadon kasvua ei voida selittää pelkästään koproliittien kemiallisella koostumuksella. Nämä vaikutukset liittyvät kaikkien koproliittien sisältämien ainesosien biologiseen aktivoitumiseen sekä niiden helppoon sulautuvuuteen. Vermikompostiin sisältyy luonnollisten tekijöiden hämmästyttävä viisaus: toisin kuin tavanomaisissa komposteissa, vermikompostissa ei esiinny juuri lainkaan liiallista kasvisravintoa, ylimääräisiä nitraatteja hedelmissä eikä makuhäviöitä tai veltostumista. Päinvastoin, kaikki nämä sadon hyödylliset ominaisuudet paranevat kohtuullisen korkealla satotasolla ja vermikompostilla lannoitetut kasvit säilyvät terveinä. Tämän ilmiön perustana ovat terveen maaperän mikrobiyhteisön voimakkaat luonnolliset säätelytoiminnot.

Euroopan parlamentin mietinnössä luomutuotteiden hyödyistä (joulukuu 2016) esitetään seuraavat tosiasiat: Luomutuotteidenkuluttajilla on vähemmän allergisia reaktioita ja he ovat harvemmin ylipainoisia. Luomutuotteiden käyttö vähentää kroonistensairauksien, kuten diabeteksen ja sydän- ja verisuonitautien, riskiä.

Photo:dan-gold/unsplash